Machines

Klik <hier> om machines te reserveren

Trotec Speedy 100 laser cutter

De Trotec Speedy 100 is een lasersnijder met een werkblad-bereik van 605x305 mm. Onze machine is uitgerust met een 35 Watt laser.

Hij kan o.a. de volgende materialen aan:

graveren in leer, kurk, hout, acrylaat, plastics en metalen.

snijden: van karton, acrylaat tot ong 10mm, populierentriplex (timmerplaat) tot 6mm en vele andere materialen.

Kijk hier voor instructies waar een lasersnijtekening aan moet voldoen.

Look here for instructions to set the right colors in your lasercut drawing.

 

BRM laser cutter

De BRM is een lasersnijder met een werkblad-bereik van 900x1250 mm. Deze machine is uitgerust met een 150 Watt laser.

Let op: deze machine is veel minder precies dan de Trotec lasersnijder. Zo is een uitgesneden cirkel op de BRM niet exact rond. Het scheelt een fractie en is op het oog nauwelijks zichtbaar, dus voor visueel resultaat goed bruikbaar. Maar voor exacte toepassingen is dit niet geschikt.

Voor graveren is deze lasersnijder minder geschikt dan de Trotec, aangezien deze hierin veel trager en wat minder precies is.

Kijk hier voor instructies om de machine te kunnen bedienen.

Look here for instructions to operate the machine.

Kijk hier voor instructies waar een lasersnijtekening aan moet voldoen.

Look here for instructions to set the right colors in your lasercut drawing.

 

Verschillen tussen de Trotec en BRM lasersnijders

Lees dit artikel over het verschil tussen de Trotec en BRM lasersnijders bij ZB45 Makerspace Amsterdam.

https://zb45.nl/brm_laser

 

Calortrans CT-60 vinyl cutter

Met de vinyl snijder kan je stickervellen snijden, b.v. om zelf bordjes te maken. Met speciaal shirt-vinyl kan je t-shirts bedrukken. Onze Vinyl Cutter is een CalorTrans CT 60. Voor het bedrukken van shirts is er ook een CT3845 transferpers. De CT60 ondersteunt zoals de meeste vinylsnijders de plotter-aanstuurtaal HP-GL. In Linux kan je HP-GL o.a. maken vanuit Inkscape. Meer over de aansturing van de Vinylsnijder onder Linux vind je hier.

Kijk hier voor instructies waar een vinylsnijtekening aan moet voldoen.

 

Ultimaker 3D printer

Wij hebben een collectie Ultimaker 3D printers. Met deze printer kan je 3D objecten printen van plastic. De Ultimaker wordt verkocht als bouwpakket.In tegenstelling tot de RepRap, waarbij je veel onderdelen zelf moet maken, zijn de meeste onderdelen van de Ultimaker gesneden met een lasersnijder. Dit maakt het bouwproces een stuk overzichtelijker en het lost het probleem van de RepRap op, dat je eerst een 3D printer moet hebben om er één te kunnen maken.De Ultimaker print het beste met PLA: een plastic gemaakt uit (mais)zetmeel. 

Kijk hier voor instructie hoe het programma CURA te installeren en de juiste instellingen te maken om te printen met de 3D Printers van ZB45 Makerspace.

 

Portaalfrees

Wij beschikken over een CNC freestafel met een bereik van 130x246 cm. De machine is geschikt voor hout, plastics en (dun) aluminium. De machine vormt een goede aanvulling op ons bestaande machinepark, omdat hiermee net iets groter en dikker materiaal bewerkt kan worden dan met een lasersnijder. Deze machine komt bijvoorbeeld zonder moeite door dikke platen MDF heen en is dus geschikt voor b.v. het maken van onderdelen van meubels. De portaalfrees is een zelfbouw project.

Vacuüm Former

Deze Vacuum Former is gebouwd in ZB45 Makerspace als een stage project van Mario Horton als eerstejaars MBO Mechatronica.

Het maximale werkoppervlak van deze machine is 100 x 50 cm. Ook kan alleen het middengedeelte van de machine gebruiktworden. Het werkoppervlak is dan 50 x 50 cm.

De materialen die zich het beste laten vormen met deze vacuum former zijn PVC folies, Acrylaat en Vivak (PETG) tot 2mm dik.

Kijk hier op de wiki van ZB45 voor het bouwverslag tijdens de stage opdracht en interessante linkjes naar andere zelfbouw vacuum formers.